bohus.dk

SEA BUKTHORN (HIPPOPHAE RHAMNOIDES)

Havtorn er en tornet busk, der vokser i klitter langs Skotlands østkyst. Det er en hjemmehørende plante, men blev også plantet kunstigt i nogle områder for at hjælpe med at stabilisere klitsystemer, og anses for invasiv i nogle dele af landet.

Havtorn er en stor, løvfældende busk – der vokser til en højde på 1-8m – der har lange, smalle, grålige blade og små, grønne blomster. Den vokser i tætte krat, den har tætte og tornede grene og producerer store mængder lyse orange bær i efterårsmånederne.

Placering og kilder

Havtorn findes langs kystlinjerne i Skotland, især langs landets østkyst. Det er særligt rigeligt omkring East Lothians kyst, hvor det nogle gange anses for at være en invasiv art.

Storskalaplantning i dette område blev udført i 1960’erne for at hjælpe med at stabilisere klitterne – væksten ville normalt blive kontrolleret af græssende dyr, især kaniner, men store udbrud af myxomatose forårsagede et fald i kaninpopulationer, hvilket gjorde det muligt for planten at blomstre.

Havtorn dyrkes i øjeblikket ikke kommercielt i Skotland, men er i stedet indsamlet og fourageret fra vilde populationer af enkeltpersoner og små virksomheder. Længere væk dyrker British Sea Buckthorn Company i England havtorn på deres farm i Essex på Englands sydkyst.

Anvendelse og produktproduktion

Havtornbær har en lang historie om at blive brugt for deres stærke smag og medicinske og ernæringsmæssige egenskaber over hele kloden – det er blevet registreret som brugt i tibetansk medicin så tidligt som i det 8. århundrede, og blev brugt af russiske kosmonauter på den første bemandede rummission takket være dens kraftfulde antioxidante egenskaber. Men i Skotland ser vi ud til at have overset disse vidunderlige små bær og primært brugt havtorn til at stabilisere klitter!

Der har været en stigning i interessen for andre anvendelser af havtorn i de senere år, og en håndfuld af små virksomheder i Skotland har undersøgt måder at bruge disse potente bær på. Den mest almindelige brug er til kulinariske formål, og bærrene høstes ofte og bruges til at skabe en juice, der er rig på vitaminer og mineraler med en stærk, syrlig, citrusagtig smag.

“Wild and Scottish” og “Seabuckthorn Scotland” er to små virksomheder, der producerer små partier havtornjuice ved hjælp af vilde bær høstet fra langs den skotske kyst.

En anden bemærkelsesværdig virksomhed, der bruger havtornbær, er Eteaket – en håndværker teproducent baseret i Edinburgh. De producerer en havtornte, som blander havtornbær med tørret æble, hibiscusblomst, hyldebær, tranebær og hyben for at skabe en forfriskende te, der kan indtages varm eller kold.

Sammen med nogle andre små Skotske virksomheder, Eteaket, arbejdede som en del af en fokusgruppe faciliteret af Queen Margaret University i Edinburgh for at undersøge, hvordan de kommercielt kunne fouragere havtorn i Skotland. Det har vist sig svært at få et stort nok udbud indtil videre, så de har været nødt til at hente bærene fra udlandet, men de sigter mod at begynde at købe deres havtorn fra Skotland fra efteråret 2021.

Havtornbær indeholder mere end 190 mikronæringsstoffer, herunder antioxidanter, vitaminer og mineraler, plantesteroler og fibre. Vægt i forhold til vægt har havtorn mere C-vitamin end en appelsin, og mere E-vitamin end sojabønner. Det har også høje niveauer af Omega 7, samt indeholder Omega 3, 6 og 9. Disse næringsstoffer kan findes i skal, frugtkød og frø af bærene, hvilket betyder, at der er lidt affald.

Produktion og bæredygtigt forbrug

Havtorn dyrkes i øjeblikket ikke kommercielt i Skotland, men den kan fourageres fra steder, hvor den vokser vildt. For at fouragere og høste bærrene til kommercielle formål skal private og virksomheder søge om tilladelse hos kommunalbestyrelsen for at styre og overvåge mængden af vilde produkter, der høstes.

Bærene kan være vanskelige. at samle fra planten på grund af de store, spidse torne, der vokser langs grenene og deres tendens til let at briste, men de har tendens til at blive høstet på to hovedmåder – malkning eller frysning.

De, der vælger at “malk” bærrene fra planten, pres dem, og enhver saft, der slipper ud i processen, i store spande, så grenene efterlades intakte. De, der høster bærene ved hjælp af frysemetoden, vil selektivt beskære hele grene af planten, som derefter hurtigt sættes i dybfrysning. Når grenene er frosset, kan bærene nemt fjernes.

I nogle områder, såsom Gullane i East Lothian, anses havtornplanten for at være en invasiv art, da den kan forhindre andre planter i at etablere sig . Dette skyldes dens tykke, uigennemtrængelige vækst samt dens evne til at fiksere nitrogen i jorden. De højere niveauer af kvælstof, der findes i områder, hvor havtorn vokser, kan føre til, at dominerende planter som tidsler og brændenælder tager over, hvilket forhindrer mere sarte planter, der er typiske for klitoverdrev, i at vokse.

I problematiske områder i East Lothian et team af frivillige arbejder i samarbejde med lokalrådet for at rydde områder for havtornekrat, så andre planter kan vokse, samtidig med at de etablerede modne områder, som er til gavn for dyrelivet, bevares. Havtornplantens bær giver føde til en række dyreliv i områder, hvor den vokser, inklusive overvintrende drosler, når de ankommer fra kontinentet om efteråret.