bohus.dk

New England æbler

Indlæg tagget ‘Ingrid Marie æble’

Trans-atlantisk flair: Europæiske æbler i New England

New England æblesorter, mærket Ananas Reinette æble , Api æble, Apples of New England, Bar Lois Weeks, Belle de Boskoop æble, Calville Blanc d’Hiver æble, juleæble, Corail æble, hollandske æbler, Elstar æble, franske æbler, tyske æbler, Gravenstein æble, Holstein æble, Ingrid Marie æble, Karmijn de Sonnaville æble, Lady æble, New England æbler, New England frugtplantager, Norcross Wildlife Sanctuary, Orleans Reinette æble, Pinova æble, Red Apple Farm, Red Gravenstein æble, Russell Steven Powell, Sonata æble, Holland æbler, Tower Hill Botanic Garden, White Calville æble, Zabergäu Reinette æble den 1. oktober 2014.

EUROPÆISKE LANDE har kun produceret få nye æbler i de seneste år. Men flere ærværdige arvestykker, der stadig dyrkes i New England, stammer fra Frankrig, Tyskland og Holland. Mange af æblerne er så gamle, og optegnelserne så ufuldstændige, at deres oprindelsesland ikke kan være helt sikkert.

BLANDT DE BEDSTE New England-æbler, der generelt krediteres Frankrig, er tre af de ældste navngivne sorter: Ananas Reinette, Calville Blanc d’Hiver og Lady.

Ananas Reinette (ô-nô-ńas rĭ-ńĕt) er et lille æble i sen sæson , rund eller let oblate, med rig gul farve over grønt skind, og fremtrædende grønne eller brune linser (prikkerne på et æbles skind, som det “ånder” igennem). Ananas Reinette har sprødt, saftigt, hvidt kød og en afbalanceret, sød-syrlig smag med strejf af ananas (“ananas” er fransk for ananas). Dens karakteristiske smag intensiveres under opbevaring.

Selvom den første gang blev citeret i 1821 i Tyskland, kan den have sin oprindelse i Holland eller Frankrig i 1500-tallet. Den fik kun ringe omtale i amerikanske opslagsværker før 1950.

Calville Blanc d’Hiver (kal-vəl bläŋk dē-ver), eller blot White Calville, er en anden sen-sæson æble med gulgrøn skal. Den er medium til stor, med en karakteristisk ribbet form og en lejlighedsvis pink blush. Dets aromatiske, cremefarvede kød er krydret, mere syrligt end sødt, og dets smag intensiveres ved opbevaring. Det er højt i vitamin C. Et af Thomas Jeffersons yndlingsæbler, det bruges mest i madlavning og i cider, og det opbevarer godt.

Dets alder og oprindelse er ukendt, men det blev først registreret i 1598 Frankrig (nogle beretninger tilskriver det Tyskland).

En anden sen sæson æble, Lady, også kendt som Api eller juleæble, er lille i størrelse, men intens i smagen. Dens rød-og-grønne farve varierer efter mængden af sollys, den får; de grønne områder kan lysne til gule. Dens lyse hvide kød er sprødt, saftigt og syrligt med strejf af citrus.

Lady er bedst i salater, spises frisk og syltet, sød eller sur, og nogle gange serveret med en varm sauce. På grund af sin lille størrelse, festlige farve og evne til at modstå en frysning, er Lady ofte med i julekranse.

Lady er blevet dyrket i Frankrig i det mindste siden Ludvig XIII’s regeringstid i 1600-tallet. Men det kan være endnu ældre, der går tilbage til det antikke Rom. Det var et af de første europæiske æbler, der blev bragt til Amerika.

Calville Blanc d’Hiver og Lady æbler ser ud til at være emnerne for Claude Monets oliemaleri, “Still Life with Apples and Grapes” fra 1880 .

Orleans Reinette (ôr- lēnz rĭ-ńĕt), eller Winter Ribston, er også et fransk æble fra sensæsonen. Mellem til stor, rund og oblate, den er slående smuk med tilfældige pletter af rødbrun og bronzerød på en rosenrød hud. Dens cremefarvede kød er sprødt og saftigt, og dens komplekse smag er mere sød end syrlig, med antydninger af nødder og appelsin. Den afdøde madskribent Edward Bunyan kaldte Orleans Reinette for “det bedste smagende æble i verden.”

Det blev først citeret i 1776 og er en af flere varianter med “reinette” i navnet, en fransk betegnelse for rustning. . De fleste reinette-æbler er meget gamle og går tilbage til mindst 1700-tallet.

TYSKLANDS BIDRAG til New England er tilsvarende gamle, med én undtagelse: Corail.

Corail er et sensæson æble med en konisk form og striber af lys rød over en gul-orange skal. Dets hvide kød er sprødt og saftigt, og det modstår bruning, når det skæres i skiver. Corails smag er mere syrlig end sød, med strejf af ananas eller citrus.

Corail blev udviklet i 2000 fra Golden Delicious, Cox’s Orange Pippin og Duchess of Oldenburg forældre. Det markedsføres nu under det varemærkebeskyttede navn Piñata, og Stemilt Growers of Wenatchee, Washington, har eksklusive rettigheder til at dyrke, markedsføre og sælge det i USA. Nogle avlere i New England havde dog allerede købt Corail, og de har lov til at fortsætte med at dyrke og sælge æblet med det navn. Det er også kendt som Pinova eller Sonata.

Gravenstein er et æble fra den tidlige sæson, mellemstor, let stump og konisk med slørede røde striber på en tynd grøn skal. Dens cremefarvede kød er sprødt og saftigt, med smag, der er mere syrlig end sød. Den er især god i tærter, sauce og cider, og den opbevarer bedre end de fleste tidlige varianter.

Gravenstein dateres tilbage til mindst 1600-tallet og var populær i New England fra slutningen af 1800-tallet og frem til 1930-erne. Den vandrede gennem Europa, sandsynligvis med oprindelse i Tyskland, selvom den muligvis er blevet opdaget i Italien. Det dukkede første gang op i Danmark omkring 1669 og England i 1819.

Gravenstein, tysk for den syddanske by Gråsten, er stærkt identificeret med Danmark – det blev erklæret Danmarks nationalæble i 2005. Det kan være et af flere europæiske æbler importeret til USA af Massachusetts Horticultural Society i 1800-tallet.

Red Gravenstein er en tidlig sæsonsportsart (som følge af en muterende gren) af Gravenstein. Mellemstor, lidt stump og konisk, den er rødere og sødere end sin forælder. Dens cremefarvede kød er sprødt og saftigt med en pænt afbalanceret, sød-særlig smag.

Rød Gravenstein blev første gang citeret i 1873.

Holstein er et medium, rundt æble i mellemsæsonen, gul farve med røde striber. Dens cremefarvede kød er groft struktureret, moderat sprødt og saftigt. Dens smag er afbalanceret mellem sød og syrlig, og den opbevares godt.

Holstein blev opdaget af en lærer ved navn Vahldik i Eutin, Holstein, i 1918. Dens oprindelse omfatter Cox’s Orange Pippin.

Zabergäu Reinette (źab-ər-gau̇ rĭ-ńĕt) er et mellemstort til stort æble i mellemsæsonen, med lys, kobberfarvet rusten over gul hud. Dens sprøde, cremefarvede kød er moderat saftigt, og dens krydrede, nøddeagtige smag, mere sød end syrlig, intensiveres ved opbevaring. Den er god til frisk spisning og til madlavning, og den holder sig godt.

Zabergäu Reinette blev først dyrket i 1885 i Württemberg ved Zaber-floden i det sydvestlige Tyskland, men blev først udbredt i stor udstrækning i 1926.

NEDERLANDENE har produceret tre bemærkelsesværdige æbler, der kan findes i New England frugtplantager.

Elstar er en medium til stor, sen-sæson æble, gult med røde striber. Dens cremefarvede kød er sprødt, og dens smag, mere syrlig end sød, er blevet sammenlignet med Jonagold. Det er et godt frisk spise- og kogeæble. Dens smag mildner noget ved opbevaring.

En krydsning mellem Golden Delicious og Ingrid Marie, en sort fra Danmark, der går tilbage til 1910, blev Elstar først dyrket i Holland i 1950’erne og udgivet kommercielt i 1972. Mens den foretrækker et køligere klima, det er endnu ikke udbredt i New England.

Karmijn de Sonnaville er et mellemstort æble mellem sæsonen med kompleks farve, med røde nuancer , orange, gul og grøn. Dens sprøde, saftige kød har en rig, krydret smag afbalanceret mellem syrlig og sød. Den er enestående til frisk spisning og fremragende i cider.

Den blev opdrættet af Piet de Sonnaville i 1949 på hans familieplantage i det centrale Holland fra Cox’s Orange Pippin og Jonathan eller Belle de Boskoop forældre, og introduceret i 1971 Ligesom Jonagold har Karmijn de Sonnavilles enestående smag og skønhed ikke resulteret i kommerciel succes i USA, da den er udfordrende at vokse og svær at nævne.

Belle de Boskoop er et medium til stort æble i sen sæson med en rund, kasseformet form. Den har rustdannelse omkring stilken og i et netmønster over meget af dens karakteristiske orange-røde hud. Dens sprøde, lysegrønne kød er aromatisk, moderat saftig og mere syrlig end sød, med antydninger af citron. Dens smag bliver sødere ved opbevaring, og den holder sig godt.

Belle de Boskoop blev opdaget af KJW Ottolander i 1856 i hans planteskole i Boskoop, nær Gouda. Den blev introduceret i Nordamerika i Canada omkring 1880.

* * *

RUSSELL STEVEN POWELL vil læse fra og signere sin nye bog, Apples of New England (Countryman Press) på to centrale steder i Massachusetts denne weekend, herunder Tower Hill Botanic Garden, som opretholder en af de største bevarede frugtplantager i New England med 119 sorter før 1900.

En række ekstremt sjældne æbler fra Tower Hill er beskrevet i Apples of New England og fotograferet af Bar Lois Weeks.