bohus.dk

Rabarber

Botanisk navn:
Rheum rhabarbarum

Plantetype:
Grøntsag

Sol Eksponering:
Fuld solDel sol

Jordens pH:
Neutral til let alkalisk Lidt sur til neutral

Hårdhed Zone:
345678

Plantning, dyrkning og høst af rabarber

Det, der vokser i 10 år eller mere, lider næsten af ingen skadedyr og er forfriskende nemt at vokse? Det er rabarber! Denne flerårige grøntsag har tærte-smag rubin eller grønne stængler, der bruges til at lave tærter, smuldrer, syltetøj og saucer. Plant i det sene efterår eller det tidlige forår, når jorden er bearbejdelig. Lær alt, hvad du behøver at vide for at dyrke og pleje dine egne rabarber.

Om Rabarber

Rabarber kom oprindeligt fra Asien. Den blev bragt til Europa i 1600-tallet og til Amerika ikke længe derefter. Den trives i områder med et køligere klima, hvilket gør den populær i nordlige haver. Rabarber er let at dyrke, men har brug for en hvileperiode for virkelig at trives og producere en overflod af enorme stilke. Rabarber har det bedst, hvor gennemsnitstemperaturen falder til under 40ºF (4°C) om vinteren og under 75ºF (24°C) om sommeren.

Stænglerne er den eneste spiselige del af rabarberplanten. Disse har en rig, syrlig smag, når de koges. Bladene på rabarberplanten er giftige. De indeholder et irritationsmiddel kaldet oxalsyre, så sørg for, at de ikke bliver indtaget.

Det vidunderlige ved rabarber er, at det er en staude: Den vil producere i mange år, fem eller mere. Af den grund bør rabarber plantes i sit eget rum i ethvert hjørne af haven, hvor de kan vokse uforstyrret. Rabarber vokser godt i jord med masser af godt rådnet gødning eller kompost; dette har inspireret nogle gartnere til bare at gå videre og plante det i nærheden af deres kompostbunker!

Med sine rubin- eller grønne stængler og paraplylignende blade tilføjer rabarber også højde og struktur til din have sammen med et stænk af smuk farve, der vender tilbage år ud og år ind.

PLANTNING

Rabarber vokser bedst i fuld sol, men vil tåle delvis skygge.

Vælg et sted med jord, der er veldrænende og frugtbar. God dræning er afgørende, da rabarberne rådner, hvis de holdes for våde. Bland kompost, rådden gødning eller andet med højt organisk stof i jorden. Rabarberplanter er tunge foderstoffer og har brug for dette organiske stof. Lær mere om jordændringer og forberedelse af jord til plantning.

Rabarber bliver store! Den kan blive 2 til 3 fod høj og bred. Sørg for at vælge et sted, hvor det ikke vil være overfyldt.

Hvornår skal du plante rabarber

Rabarber kan plantes i det sene efterår eller i det tidlige forår.>

  • Om efteråret skal du plante rabarberkroner, efter at dvalen er sat ind, og du vil have rabarberbeskæring om foråret!
  • Om foråret skal du plante kroner, så snart jorden er bearbejdelig, når rødderne stadig er i dvale, og før væksten begynder (eller når planterne lige er begyndt at blade ud). Hvis du har en temperaturmåler, skal jordtemperaturen være minimum 50°F.

Sådan planter man rabarber

  • Plant 1-årige rabarberkroner, som du kan finde i et havecenter, planteskole eller bestille online.
  • Planter sælges som bare-rodede eksemplarer eller unge planter, der allerede vokser i potter, klar til udplantning. (Rabarber kan dyrkes fra frø, men det anbefales ikke.)
  • Før plantning, fjern alt flerårigt ukrudt på plantestedet.
  • Grav store huller i skæppekurvstørrelse .
  • Placer rabarberplanter med ca. 2 til 4 fod fra hinanden og 3 til 4 fod mellem rækkerne.
  • Planter kroner, så øjnene er omkring 2 tommer under jordoverfladen med knopperne opad.
  • Vand godt på tidspunktet for plantning.

Se denne video for at lære mere om, hvordan man planter rabarber:

DYKKER

Overfyldning er et almindeligt problem med rabarber og kan føre til underlig vækst. Grav og del rabarberrødder hvert 3. til 4. år. Del, når planterne er i dvale i det tidlige forår (eller det sene efterår).

Afdelinger skal have mindst én stor knop på sig.

  • Mulch generøst med et tungt lag halm for at holde på fugten og modvirke ukrudt.
  • Vand din plante godt og konsekvent. Rabarber har brug for tilstrækkelig fugt, især i de varme, tørre dage om sommeren.
  • Fjern frøstilke, så snart de dukker op, da de kun vil dræne energi fra planten, som ellers kunne bruges til at producere stilke eller rødder .
  • Hvert forår sprøjtes let gødning (10-10-10), når jorden er ved at tø op eller lige er optøet. Se dine lokale frostdatoer.
  • Om efteråret skal du fjerne alt planterester. Når din jord fryser, er det bedst at dække rabarber med 2 til 4 tommer af en organisk barkflis, helst godt rådnet kompost. Ved at tilsætte nitrogen til jorden forbereder du rabarberplanterne til en god forårssæson.

ANBEFALET SORTER

  • ‘Canada Red’
  • ‘Cherry Red’
  • ‘Crimson Red’
  • ‘MacDonald’
  • ‘Valentine’
  • ‘Victoria’
  • ‘Riverside Giant’

HØSTNING

Høst ikke stilke i den første vækstsæson. Høst sparsomt i det andet år. Dette gør det muligt for dine planter at blive ordentligt etableret.

  • Efter en plantes tredje år løber høstperioden 8 til 10 uger lang og varer til midt på sommeren.
  • Høststilke når de er 12 til 18 tommer lange og mindst 3/4 tommer i diameter. Hvis stilkene bliver tynde, skal du stoppe med at høste; det betyder, at plantens fødereserver er lave.
  • Grib fat i bunden af stilken, og træk den væk fra planten med et blidt vrid. Hvis dette ikke virker, kan du skære stilken i bunden med en skarp kniv. For at forhindre spredning af sygdom skal du sørge for at rense kniven før skæring. Kassér bladene.
  • Lad altid være mindst 2 stilke pr. plante for at sikre fortsat produktion. Du kan have en rigelig høst i op til 20 år uden at skulle udskifte dine rabarberplanter.
  • Man troede engang, at hele rabarberplanten bliver giftig, når sommertemperaturerne steg. Dette er ikke sandt, selvom sommerhøstede stilke normalt har en hårdere tekstur end dem, der er plukket om foråret. Ikke desto mindre er det efter midten af sommeren bedst at lade stængler blive på planten, så de kan samle energi til næste års vækst.

Sådan opbevarer du rabarber

Skær rabarberstilke og stil på køl i en tildækket beholder. Eller pak stilkene tæt ind i plastik- eller aluminiumsfolie og stil dem på køl. Rabarber kan holdes friske i køleskabet i et par uger.

Skær rabarberstænglerne i stykker og læg dem i en tildækket beholder eller en lynlås-plastikpose og læg dem i fryseren. Frosne rabarber holder omkring et år.

VILD OG VISDOM

Rabarber har mange andre anvendelser, lige fra medicinsk til kosmetisk. Se, hvordan du naturligt lysner dit hår med rabarber.