bohus.dk

Peberrodshøst – hvornår og hvordan man høster peberrodsrod

Hvis du elsker alt krydret, bør du dyrke din egen peberrod. Peberrod (Amoracia rusticana) er en hårdfør flerårig urt, der har været populær i over 3.000 år.

Høst af peberrodsplanter er en enkel opgave, og det resulterende krydderi kan opbevares i køleskabet i op til seks uger. Fortsæt med at læse for at finde ud af, hvordan og hvornår man høster peberrod.

Hvornår skal man høste peberrod

Peberrod dyrkes for sin skarpe rod. Planten er en urt med stor blade, der trives i fuld sol, men tåler lidt skygge. Hårdfør til USDA zone 3, peberrod er modstandsdygtig over for de fleste sygdomme og kan tilpasses mange jordtyper.

Plant peberrod om foråret, så snart jorden kan bearbejdes. Forbered jorden ved at grave 8 til 10 tommer (20-25 cm.) ned og inkorporere en generøs mængde kompost. Ændr jorden yderligere med enten en 10-10-10 gødning i mængden af et pund (0,5 kg.) pr. 100 kvadratfod (9,29 kvm) eller godt nedbrudt gødning. Lad grunden stå uforstyrret i et par dage, før du planter peberroden.

Sæt peberrodsrodstiklingerne eller “sæt” enten lodret eller i en 45 graders vinkel med en fod (31 cm.) fra hinanden hinanden. Dæk rødderne med 2 til 3 tommer (5-8 cm.) jord. Muld omkring planterne med kompost eller blade for at hjælpe med at holde på fugten, afkøle jorden og bekæmpe ukrudt.

Du kan derefter lade planterne vokse med lidt anden vedligeholdelse end at luge og vande, eller du kan strippe rødderne . Hvis du fjerner rødderne, får du de bedste peberrodsrødder. For at gøre dette skal du fjerne jorden omkring de øverste ender af hovedroden og lade de andre rødder være uforstyrrede. Fjern alle undtagen de sundeste spirer eller blade og gnid alle de bittesmå rødder af fra kronen og langs siderne af hovedroden. Sæt roden tilbage i dens hul og fyld den ud med jord.

Nu hvor peberroden vokser godt, hvordan ved du, hvornår det er høsttid for peberrod? Peberrods vækstsæson er i sensommeren til det tidlige efterår. Så du høster ikke peberrodsplanter før sidst i oktober eller begyndelsen af november, et år efter plantning.

Sådan høster du peberrodsrod

Høst af peberrod er en simpel proces. Grav en rende ned en fod eller to (31-61 cm.) langs den ene side af rækken af planter. Grav rødderne fra den modsatte side af rækken, løsn dem med en gaffel eller skovl. Tag fat i toppen af planterne og træk dem forsigtigt fra jorden. Klip løvet tilbage, efterlad omkring en tomme (2,5 cm.). Skær side- og bundrødderne af. Gem alle, der er 20 cm eller længere til det følgende års plantemateriale.

Hvis du overvintrer plantemateriale, skal du binde rene rodstiklinger sammen og opbevare dem i fugtigt sand på et køligt, mørkt sted. område på mellem 32 og 40 grader F. (0-4 C.).

Hvis du opbevarer roden til fremtidig kulinarisk brug, skal du vaske den og tørre den godt. Opbevar roden i en perforeret plastikpose i grøntsagspresseren i tre måneder eller endnu længere … eller fortsæt og bearbejde den til brug.

For at behandle den til brug som krydderi skal du vaske roden godt og skrælle den . Skær i halv tomme (1 cm.) skiver og purér i en blender eller foodprocessor sammen med ¼ kop (296 ml.) vand og lidt knust is.

  • Hvis du kan lide det varmt, lad puréen står i tre minutter, og tilsæt derefter 2 til 3 spiseskefulde (30-44 ml.) hvidvin eller riseddike og ½ tsk (2,5 ml.) salt for hver kop peberrodspuré.
  • Hvis du ønsker et mildere krydderi, tilsæt eddike og salt umiddelbart efter purering.
  • Hvis det er for flydende til din smag, så brug en finmasket sigte eller ostelærred til at dræne noget af væsken ud.

Det resulterende krydderi kan opbevares i en forseglet beholder i op til fire til seks uger i dit køleskab.