bohus.dk

Hvad er vild hvidløg?

Vilde hvidløg er en løgformet, flerårig plante og en slægtning til purløg, der vokser vildt i fugtige skove, og som ofte findes i marskområder (feland) eller nær vandafløbsgrøfter i Storbritannien og i hele Europa. Det kan bruges på mange af de samme måder, som du ville bruge ramper, porrer eller grønt hvidløg, men især som hvidløg i sig selv, med nogle mindre ændringer og fantasi: rørt i æg eller frittatas, smidt i pastaretter og røre, eller simret i supper eller tilsat supper.

Hvad er vild hvidløg?

Vild hvidløg består af en løg, stilk, blade og hvide, stjerneformede blomster. Det botaniske navn er Allium ursinum. Det går under et vilkårligt antal navne, herunder ramsløg, buckrams, bjørnehvidløg, djævelens hvidløg, sigøjnerløg og stinkende Jenny. (Denne plante menes at være en favorit blandt bjørne; deraf “bjørnens hvidløg” kaldenavnet og dens botaniske navn.) Du kan spise enhver del af planten og bruge den som du ville bruge hvidløg eller nogle af dens andre allium-fætre. De er en af de første forår, greens til at dukke op.

Ud over at blive fundet i Europa, vokser vilde hvidløg i USA, specifikt i den østlige halvdel, Ohio, og de vestligste dele af det nordvestlige Stillehav. Det menes at være en europæisk transplantation og let kan fourageres – nogle mennesker betragter dette som et ukrudt. Hvis du fouragerer efter vilde hvidløg, skal du huske på, at det ligner liljekonval-planter, som er giftige, men en gnidning af bladene (og et hurtigt snus) vil identificere, hvilken det er, så der er ingen chance for, at du blander dem op.

Sådan laver du mad med vilde hvidløg

Alle dele af planten – løg, blade og blomster – er spiselige. Bladene kan spises rå eller kogte, og de er en nyttig tilføjelse til basisfødevarer som fløde eller hytteost og er lækre, når de tilsættes salat eller i supper mod slutningen af madlavningen. De kan også bruges i en pesto i stedet for basilikum eller andre krydderurter, eller i en sauce for at få et baggrundstim af hvidløg.

Du kan eventuelt tilføje finthakket vild hvidløg til kartoffelmos og servere dem med stegt lammekød eller andet kød. Dybest set kan vild hvidløg bruges på samme måde som fed hvidløg, men husk bare på, at smagen vil være mindre udtalt. Tilberedning udtømmer hvidløgsmagen, så tilsæt det ved slutningen af tilberedningstiden for at bevare mere smag.

Når bladene begynder at miste deres skarphed, vil blomsterne dukke op i den senere del af foråret – disse er også spiselige. Du kan bruge blomsterne som dekoration eller tilføje til en salat. Sørg for, at du har renset dem grundigt for at fjerne eventuelle insekter, der kan have fundet deres hjem inde i blomsten.

Hvordan smager det?

Vild hvidløg har en karakteristisk smag af hvidløg, selvom det ikke er så tungt eller skarpt som fed hvidløg. Pluk et blad, og klem det forsigtigt, og tag en snus – det vil lugte hvidløg. Bladene dufter skarpt, men når du laver mad med dem, er deres smag delikat og sødere, end du måske forventer.

Opskrifter på vilde hvidløg

Du kan bruge vilde hvidløg på nogle af de samme måder, som du ville bruge ramper, som er en slags vilde porre. Du kan også bruge dem i opskrifter, der kræver porrer, spidskål eller hvidløg – med nogle tilpasninger. Vilde hvidløg kan gæres, syltes eller bruges som de er. Du kan også bruge dette som en ingrediens i sammensat smør. Flere af disse opskrifter kan bruges med vilde hvidløg.

Hvor kan man købe vilde hvidløg

Du kan finde vilde hvidløg under en tur i skoven – måske ved en flod eller å – fra sen vinter til det sene forår, hvor jorden er fugtig. På selv en mildt solrig dag, hvor solen vil have varmet bladene, vil der nogle gange være en aroma af hvidløg; du kan lugte det, før du ser det. Bare kig ned og omkring dig, og det vil ikke være svært at få øje på vilde hvidløgs blanke, grønne blade.

Bortset sådan et møde med hvidløg i naturen, kan du muligvis finde denne genstand på landmændenes markeder om foråret og sommeren, afhængigt af hvor du bor.

Opbevaring

Det er vigtigt, at du opbevarer vilde hvidløg korrekt for at forhindre det i at tørre ud. Den bedste metode til at holde vilde hvidløg friske er at placere det i et glas vand – pæresiden nedad – og opbevare det i køleskabet, hvor det holder i mindst en uge. Ellers kan du pakke dem, hvis blade og blomster stadig er intakte, ind i et fugtigt køkkenrulle og lægge dem i køleskabets sprøde skuffe, hvor de holder sig i flere dage.

Blade kan fryses. Blancher bladene og sænk dem derefter i et isvandbad. Lad dem derefter lufttørre og frys dem i et enkelt lag på en bageplade. Når de er frosne, skal du overføre dem til en frysepose eller en anden frysesikker beholder.