Plantestørrelse:
Højde: 1,5 m
Spredning: 1,5 m
Gennemsnitligt udbytte:
3,5 kg pr. busk
Afstand:
1,5 m mellem rækkerne
Stikkelsbær er lækre kogt i tærter eller hvirvlet til sødet fløde for at gøre stikkelsbær til grin. De er nemme at dyrke, og bare en enkelt busk vil belønne dig med masser af bær i op til 15 år.
Sådan dyrker du stikkelsbær:
Dræk stikkelsbær i fugtigt, men godt -drænet, frugtbar jord, i fuld sol. Beskær stikkelsbærbuske årligt for at bevare en bægerform og muld om efteråret med godt rådnet kompost, gødning eller bladskimmel.
Mere om dyrkning af stikkelsbær:
- Sådan planter du en stikkelsbær med bare rod
- Sådan vinterbeskærer du stikkelsbær og ribs
- Stiksbærskimmel
Lær alt om dyrkning af stikkelsbær i vores dyrkningsguide nedenfor .
Sådan planter man stikkelsbær
Stkelsbær er ikke kræsne, når det kommer til jordtype, men de foretrækker, at de er godt drænet og indeholder masser af godt rådnet gødning eller have kompost. Fuld sol er bedst, især til desserttyper, men de er meget skyggetolerante.
Forår eller efterår er det bedste tidspunkt at plante stikkelsbær med bare rod. Placér dem 1,5 m fra hinanden med et mellemrum på 1,5 m mellem rækkerne.
Stkelsbær vokser godt i store beholdere med jordbaseret kompost. Muld overfladen for at holde ukrudt i skak.
Pleje af stikkelsbærbuske
Fod stikkelsbærbuske i det tidlige forår med sulfat af kaliumchlorid (følg pakkens instruktioner) og en generøs mulch af godt rådnede gødning eller kompost. Vand godt under tørre perioder.
Beskæring er let. I juli eller august skal du blot skære denne sæsons bløde vækst ned til to eller tre blade fra bunden. For at forhindre meldug skal du holde midten af busken åben.
Selvom de sædvanligvis dyrkes som buske, kan stikkelsbær også trænes som enkelte opretstående stængler eller ‘kordoner’, såvel som vifter på vægge eller hegn. Dette gør frugten nemmere at plukke fra de tornede stængler.
Høst af stikkelsbær
De fleste stikkelsbær er klar til at plukke i juli eller august, men for at sikre gode bær skal du tynde ud frugtklaser i juni, når frugterne er på størrelse med en ært. Disse udtyndinger giver en vidunderlig syrlig stuvet frugt.
Opbevaring af stikkelsbær
Spis inden for et par dage efter plukning eller opbevar dem i køleskabet i op til to uger. Stikkelsbær fryser godt.
Stkelsbær: forberedelse og anvendelse
Dessertvarianter er lækre i friske frugtsalater. Ideelt set bør du plukke og spise bærrene samme dag. Stikkelsbær kan koges i tærter eller stuves til puré, marmelade og chutney. Simpelthen top og hale dem før tilberedning.
Stkelsbær: problemløsning
Netbuske, når frugt begynder at modnes for at beskytte dem mod fugle.
Stiksbærplanter er modtagelig for meldug. Vælg resistente sorter og undgå at plante i lavvandet, tør jord. Klip berørte skud ud.
Fra midten af foråret skal du holde øje med stikkelsbærsavfluelarver, som hurtigt vil fjerne en busk. Pluk og klem eller brug en biologisk kontrol.
Stiksbær mister nogle gange deres frugt. Find ud af, hvorfor de gør dette, og hvordan du afhjælper problemet.
Bedste stikkelsbærsorter at dyrke
- ‘Skødesløs’ – store frugter, der bliver gennemsigtige, når de er modne
- ‘Invicta’ – grønt komfur, store afgrøder, meldugresistent
- ‘Leveller’ – gul dessertvariant med lækker smag
- ‘Pax’ – søde, røde bær på næsten rygsøjlen -fri stilke
- ‘Whinham’s Industry’ – rød dessert, store søde bær, skygge-tolerant og tåler tung jord
- ‘Whitesmith’ – en dessert/koger med hvide frugter
li>